Mindfulness training MBCT

Een praktische training voor mentale gezondheid.

‘Gerichte aandacht, aan het moment van nu, zonder te oordelen’.
Dit vermogen trainen en aanleren is het doel in de Mindfulness training.
Het resultaat is:  meer energie, veerkracht, innerlijke rust en focus.
In de 8- weekse klassieke Mindfulness training leer je stapsgewijs opmerkzaam te zijn; je bewust te zijn van wat er zich voordoet in je geest en lichaam, zonder hierover te oordelen. Je leert je lichamelijke en geestelijke reacties beter kennen en accepteren.
Ongezonde reactiepatronen leer je doorzien en kun je gemakkelijker loslaten of laten gaan.

In de Mindfulness is er aandacht voor wat je als plezierig ervaart, maar ook voor wat je als onplezierig, onaangenaam, of als pijnlijk ervaart.
Vooral het pijnlijke en onplezierige is waar we in het dagelijks leven regelmatig te weinig aandacht aan schenken. We denken er geen tijd voor te hebben of weten ons er geen raad mee en gaan het vermijden. Herhaaldelijke vermijding of ontkenning kan  leiden tot klachten als: burn-out, depressiviteit, angsten. Juist ook het ‘kunnen zijn’ met het onaangename geeft evenwicht en rust.

Mindfulness is een bijzondere manier van omgaan met alles wat er op ons afkomt; stress, moeilijkheden, maar ook met de leuke dingen van het leven.

Voor wie:
Voor iedereen, jong en ouder die een actieve bijdrage wil leveren aan zijn of haar mentale – en fysieke gezondheid.

  • Voor mensen die meer zelfkennis willen ontwikkelen, meer bewustzijn, rust en veerkracht.
  • Voor mensen die anders willen omgaan met klachten als: veel piekeren, stress, angst, vermoeidheid, somberheid, een negatief zelfbeeld, chronische lichamelijke (pijn)klachten.

De training kan door iedereen worden gevolgd. Je hoeft geen directe klachten te hebben of ervaring met meditatie. Een uitzondering zijn mensen met ernstige psychische klachten (trauma, psychose, verslaving).

 

Achtergrondinformatie:
Mindfulness is een vertaling uit het Sanskriet van het woord Vipassana, wat betekent: “de dingen zien zoals ze werkelijk zijn”.
In het Nederlands vertaald met: aandachttraining. Oorspronkelijk is Vipassana een eeuwenoude Boeddhistische meditatievorm, die is aangepast voor beoefening in onze Westerse samenleving en reguliere Gezondheidszorg.
Jon Kabat-Zinn, een Amerikaans micro- bioloog heeft de training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) ontwikkeld en geïntroduceerd. Daarna is er een variant met cognitieve gedragstherapie ontwikkeld die tegenwoordig algemeen in de Geestelijke Gezondheidszorg wordt aangeboden als Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Dit is de z.g. klassieke Mindfulness training.

Onderzoek:
Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van de training. Deze onderzoeken wijzen uit dat Mindfulness zorgt voor een betere kwaliteit van leven. Mindfulness beoefening brengt positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren en heeft een positief effect bij vermindering van angst- en depressieve klachten, van piekeren en vermoeidheid. Zelfacceptatie en zelfvertrouwen nemen toe.

Wil je meer weten? Vul het contactformulier in en ik neem contact op.

Links:

Mindfulness werkt écht (bij angst en depressie) Mindfulness geeft nieuwe levenslust bij chronische onverklaarde klachten Mark Williams talks about Mindfulness & stress (YouTube) Interview Jon Kabat-Zinn (YouTube)

Een mindfulness training iets voor jou?

Neem dan nu vrijblijvend contact op
Oberman

Liesbeth Oberman

Mindfulness trainingen
Leeuwerikstraat, Leeuwarden
contact@liesbethoberman.nl
06-10728731

Meld je aan op de nieuwsbrief